CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De app is een digitaal hulpmiddel bij het bron- en contactonderzoek door de GGD.

De app waarschuwt nadat je in de buurt bent geweest van iemand met het coronavirus. Zo kun je jezelf en de mensen in je omgeving beschermen. En kunnen we samen het aantal besmettingen in Nederland zo laag mogelijk houden. Het gebruik van de app is niet verplicht. Maar hoe meer mensen de app gebruiken, hoe beter deze werkt.

Bij de ontwikkeling van deze app is rekening gehouden met toegankelijkheid, zie voor meer informatie onze toegankelijkheidsverklaring.

Hoe werkt de app?

# Je geeft alleen toegang tot je Bluetooth-gegevens

CoronaMelder ziet via Bluetooth wanneer je in de buurt bent van andere mensen met de app. De app gebruikt geen persoons- of locatiegegevens. En weet dus niet wie je bent en waar je was.

# Je krijgt een melding nadat je extra kans op besmetting hebt gelopen

De app stuurt een melding als je minsten 15 minuten in de buurt bent geweest van iemand die later corona blijkt te hebben. Deze persoon moet ook de app gebruiken.

# Je kan anderen waarschuwen als je zelf besmet blijkt te zijn

Ben je zelf positief getest op het virus bij de GGD? Dan kun je via de app de mensen waarschuwen bij wie je in de buurt bent geweest – in de periode dat je besmettelijk was. Ook deze waarschuwing is anoniem.

Wat maakt de app veilig en anoniem?

• Je hoeft geen persoonsgegevens zoals je e-mailadres of naam in te voeren.

• Alle contacten zijn anoniem. Als je iemand tegenkomt wisselen jullie telefoons via Bluetooth willekeurige codes uit. Zo meet de app de duur en de afstand van het contact. In de codes staat niets over wie jullie zijn en waar jullie zijn geweest.

• De codes die je via Bluetooth uitwisselt worden alleen op je telefoon bewaard en na 14 dagen verwijderd.